Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 

Saalispäiväkirja 2013 päivitys on alkanut


(Kuva suurenee kuvan päältä napsauttamalla)

Hauen kutu on tässä kesäkodin lahdessa, matalassa ruohikkoisessa lahdessa, onnistunut useana vuonna hyvin. Matala lahti vapautuu jäistä ensimmäisenä ja siinä alkaa huikea kutuhurjastelu.

Jauha haukifileestä haukimassaa ja valmista mureke tai paista haukipihvejä

Kalasta kalasi, syöt lähiruokaa!
Jää haurastuu 10.4.2010
Jää haurastuu 15.4.2010
Katiskat avautuvaan veteen 18.4.2010.
Jäät sulaneet kotilahdesta. (viimeinen video jäiden lähdöstä)


Ahvenen fileeraus video
Kalastukseen käytettyjä päiviä ei lasketa elinpäiviä ynnätessä.
-Babylonialainen sanonta-Liity tästä Kalaruokaverkkoon - saat mielenkiintoista tietoa ja pääset aikaisempiin saalistietoihin

Lisäksi tällä sivulla:

Kyyveden kalastoKuhaa Haukivuorelta
Mikkeliin vuoden 2007 alussa liittyneen Haukivuoren Kyyvesi kuuluu Mäntyharjun vesistön latvavesiin, josta vedet virtaavat Puulaveden kautta Mäntyharjun vesistöön ja edelleen Kymijokeen.

Kyyveden kalasto on ainutlaatuinen. Siihen laskee 7 - 9 jokea vetensä pääosin luoteesta ja pohjoisesta, joista Naarajoki tunnetaan maamme rajojemme ulkopuolellakin suosittuna melontaretkijokena. Saman joen alajuoksulla Nykälässä sijaitseva Koskentila antaa viehekalastuksen harjoittajalle maan mainioita taimensaaliita. Kyyveteen laskevat joet aiheuttavat suuren vuotuisen veden korkeuden vaihtelun vuoksi harmia sekä kesä- ja paikallisten asukkaiden laitureille, mutta kalastolle ne muodostavat rantavesiin pieneliöistä koostuvan hyvän kasvualustan.


Näytä suurempi kartta


Kyyvedessä on kalaa.Kyyvesi ei ole varsinainen muikkuvesi. Sen pääallas Venätselkä on paikka paikoin 30 m syvä, josta muikkua kalastetaan verkoilla vaihtelevalla menestyksellä. Sen sijaan suomukalaa polskii järvessä runsaasti ja mateelle sen matalat ja kivikkoiset lahdet ovat otollisia.

Katso tästä muikun valmistusohjeita

Hauki menestyy Haukivuoren Kyyvedessä. Onko nimi enne? Keväällä 2003 on saaliiksi saatu samana päivänä useita viisikiloisia vonkaleita. Hauki reviirikalana muodostaa reviirin mataliin lahtiin, sinne missä viihtyy särki ja pienet lahnat. Uusi hauki tulee paikalle kun aikaisempi on jäänyt pyydykseen. Esimerkin jättihauesta voi nähdä Haukivuoren entisen kunnanviraston aulassa. Kookas hauki (>3 kg) on vähärasvaisena kalana hieman "puinen", mutta kalaruokaohjeista näiltä sivuilta löydät helppovalmisteisia haukipyörykkä tai -terriiniohjeita.

Katso tästä hauen valmistusohjeita


Ahven on kalastettavissa mato-ongella esimerkiksi kalakukkoihin. Kookkaampi ahven voi löytyä katiskasta Kyyveden kivien koloista tai verkosta viiden metrin syvyydeltä. Tämän artikkelin kirjoittaja on saanut 45 mm silmäkoon verkolla 730 g kokoisen ahvenen Kyyveden Sikosaaren vesiltä. Kala punnittiin kalavaa'alla Helsingin Kannelmäen Maxi marketissa, jonne se vietiin koristamaan kalatiskiä, mutta myytiin kokonaisena kahden tunnin sisällä esille panosta.

Katso tästä ahvenen valmistusohjeita


Lahna on osin kääpiöitynyttä, joka lienee Kyyveden rehevöitymisen syytä, mutta uuttera kalastaja voi saa saaliikseen yli puolitoistakiloisiakin. Monet yhdistyksemme jäsenet arvostavat lahnaa uunikalana ja savustettuna.

Säyne on viehekalastajan unelmasaalis sen voimakkuuden vuoksi Sitä esiintyy Kyyvedessä runsaasti ja ne ovat kookkaita. Säyne ja lahna käyttävät ravintona järven pohjan eliöstöä, josta johtuen niissä voi olla makuhaittoja, mutta parin tunnin liotus kaivovedessä auttaa. Oikeaoppisesti valmistettu graavisäynävä ruisleivällä on makunautinto.


Kuha on noussut Kyyvedessä saaliskalana hauen rinnalle, jopa ohittanut sen. Kiitos mittavien istutusten. Istutuksia antaumuksella takavuosina suorittanut Valde Kauppinen on laatinut strategian, joka on Suomessa ainutlaatuinen. Valde Kauppinen pyytää mätikalat paunetilla, jonka jälkeen hän sumputtamalla saa aikaiseksi istukkaat. Maapohjaisissa altaissa kasvatetut kalanpoikaset ovat syyskesällä valmiita istutettavaksi. Valde Kauppisen rakkaus kalaan on mennyt maanviljelyn ohi ja hän myy kalanpoikasia myös muualle päin Suomea. Säyneen poikastuotanto on hänen kertomansa mukaan lähes loppunut huonon kysynnän vuoksi. Voidaan sanoa, että Valden rakkaus suomalaiseen kalaan on ollut onni Haukivuorelle ja onni Kyyveden kalastajille kun on saanut kuntaan niin pyyteettömästi kalan puolesta työskentelevän henkilön.

Katso tästä kuhan valmistusohjeita
Edellä kerrotun ahkeran uurastuksen tuloksena Haukivuoren Kyyvedestä on muodostunut Etelä-Savossa ja laajemminkin suosittu kuhan uisteluvesi. Sen sokkelot ja monimuotoisuus luo hienot puitteet laskea uisteluvene Haukivuoren uuden sataman luiskasta järveen ja lähteä kalaan niin perheen kuin ystävien kanssa.

Heikki Karjalainen

Päivitetty 28.10.2007


 
 
1480609
 
Hovinsalon lampola, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori