Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Ankeriaskeitto   • Ankeriaspaisti (Jaakko Kolmonen)   • Keitetty ankerias sinappikastikkeessa   • Mausteinen keitetty ankerias   • Ankerias valkoviinissä   • Keitetty ankerias   • Tilliankerias   • Pariloitu ankerias   • Graavisuolattu ankerias   • Paistettu ankerias 

Ankerias - yleistä. Yllä ohjevalikko.





ruotsi engl. saksa ranska
Anguilla anguilla Ål Eel Aal Anguille


Rasvaprosentti 24,5/100g

Yleistä: Ankerias on poikkeava muodoltaan. Se on käärmemäinen ja sen pituus voi olla 60 – 120 cm. Ankerias maamme rasvaisin kala

Ankeriaan elintavat poikkeavat muiden kalojen elintavoista. Kaikki ankeriaat kutevat Länsi-Atlantilla, Sargassomeressä. Sieltä poikaset vaeltavat kohti Eurooppaa ja osa myös Suomen rannikolle ja sisävesiin. Suomessa ne elävät noin 10 vuotta ennen kutuvaellustaan takaisin Sargassomereen. Nykyaikana meille tuotetaan Hollannista niin sanottuja lasiankeriasistukkaita. Ennen ruoaksi valmistusta ankerias usein nyljetään. Sen liha on maukasta ja arvostettua. Lihan suuren rasvapitoisuuden vuoksi se maistuu parhaiten kylmänä joko savustettuna, hiillostettuna, paistettuna tai keitettynä.

Ankeriaan lopettaminen ja nylkeminen:
Pane käteesi kunnon karkeapintainen kumikäsine. Tainnuta kala. Täytä kalan suu karkealla suolalla. Tämä rauhoittaa kalaa.

Pistä ankerias katkaisemalla verenkiertoelimistö. Ankerias on voimakaslihaksinen eläin, näin ollen sen lihasrefleksit liikuttavat sitä vielä usean tunnin ajan. Leikkaa nahka irti niskan kohdalta. Vedä nahka tuppeen. Avaa kalan ruumiinontelo. Irrota kidukset ja suoli. Poista perkeet.

Jos hiillostat tai savustat ankeriaan, jätä nahka 10 sentin pyrstöosuudelta kiinni. Hankaa suolaa peratun kalan pintaan. Työnnä nahka takaisin suolatun kalan päälle. Näin kala suolaantuu kypsymisen aikana. Samalla liika rasva pääsee valumaan ulos.


Näin käsitelty ankerias kannattaa esimerkiksi savustaa.

Lue lisää



Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja saat tuoreimmat sivuillemme päivitetyt ohjeet sähköpostilaatikkoosi.





 
 
| Etusivu | Tiedotteet | Lammas | Kana | Kalansyöjätieto | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Kalastus | Juomat | Verkkokauppa | Palaute | 
1346812
 
Hovinsalon lampola, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net