Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Heikin poropata   • Burgundin pataa hirvestä   • Hirvimureketta kaalissa   • Hirvipata   • Hirvenlihapihvit parilassa   • Riistaterriini   • Savustettua hirvenpaistia ja yrtti-juustomunakasta   • Savuporoa vuohenjuustomoussen ja punajuuren kanssa   • Poropata   • Hirvipaisti 

Poro ja hirviruoat ovat vähärasvaisia ja proteiinipitoisia.



Poronliha on suhteellisen vähärasvaista ja koostumukseltaan mureaa. Liha sisältää runsaasti proteiineja, tyydyttymättömiä rasvahappoja, kivennäisaineita ja A-, B- ja C-vitamiineja.



Etelässä poronliha maksaa enemmän

(Kauppalehti 23.10.2007)


Poronlihan tuottajahinnan odotetaan nousevan noin 15 prosenttia syksyn aikana.

Helsinkiläisessä kaupassa poron sisäfilee maksoi viikonloppuna jo 56 euroa kilo. Lapissa moni ostaa poronruhon suoraan poromiehiltä ja maksaa vajaa kymmenen euroa kilolta.

Menekinedistäjä Erkki Viero Paliskuntain yhdistyksestä Rovaniemeltä sanoo, ettei asiassa ole mitään ihmettelemistä. Parhaat palat poroa maksavat kaupassa yleensäkin yli 40 euroa kilo. Muuten poronlihan myyminen ei lyö leiville missään portaassa.

Poronlihan tuottajahinnan odotetaan tänä syksynä nousevan noin 15 prosenttia. Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Pertti Viikin mukaan 15 prosentin hinnannousu merkitsee paluuta samalle tasolle, jolla hinnat olivat ennen Norjan-myynnin tyrehtymistä muutama vuosi sitten.


PALISKUNNAT
Jo 1800-luvulta juontaa porotalouteen liittyvä paliskuntajärjestelmä. Paliskunta on taloudellista tulosta tekevä porojen hoitoon liittyvä yksikkö. Jokainen poromies kuuluu johonkin paliskuntaan, joita Suomen Lapissa on 56.

Lapin liha on Suomen suurin poron lihan jalostaja, pienempiä löytyykin sitten lähes 40 ja ne ovat lisääntymässä, koska monissa paliskunnissa harkitaan poron lihan jalostamista paremman hinnan toivossa.
Suomen porotalous on maailman huippuluokkaa ja meiltä viedään niin oppia kuin poronlihaa pakastettuna ja jalostettuna EU-maihin.



Poronkäristys


Poronkäristys on tunnetuin lappalainen ruokalaji, johon käytetään poron selkää tai paistia. Poron liha on tummaa, ja se on vähärasvaista. Aluksi liha leikataan ohuiksi viipaleiksi - helpoimmin tämä käy kun liha on kohmeista eli lähellä nollaa astetta. Poronkäristys paistetaan pannulla rasvassa. Perinteisesti paistamiseen on käytetty kuuta eli poronsilavaa, mutta nykyisin käytetään myös sian silavaa ja voita, terveyssyistä myös kasvirasvaa. Maustamiseen käytetään pippuria ja suolaa, ja hauduttamisen ajaksi sekaan kaadetaan hiukan vettä tai olutta.

Poronkäristys tarjotaan perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera.

Lähden: Wikipedia






 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1843454
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net