Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Feta-juustokastike   • Mozzarellavartaat   • Hunajalla maustettua taleggio-juustoa   • Balsamigratinoitu briejuusto   • Feta-juustokaalilaatikko 

Juustot - yleistä





FETAJUUSTON
tie ei vie Roomaan, vaan Kreikkaan. Sen tietävät kaikki, mutta mitä muuta.

Feta on paikallisten lampaiden ja vuohien kasvattajien kehittämä kuuman maan perinteinen suolainen, suolavedessä säilytettävä juusto. Feta- juustolla on EU:n nimisuojaus APT (Aito Perinteinen Tuote). Suojaus kuuluu samaan kategoriaan kuin meidän suomalaisten ylpeys kalakukko. Lyhyesti suojaus tarkoittaa sitä, että juustoa tai kalakukkoa saa valmistaa missä päin Eurooppaa tahansa, kunhan se vain on tehty niistä aineosista ja niillä menetelmillä kuin ohjeessa on. Kreikassa siis saa leipoa kalakukkoja ja Suomessa valmistaa Feta-juustoa. Suojattu on siis teko-ohje ja nimi.


Kainalotarina. Tanskassa 2000-luvun alussa aloitettiin ylpeänä valmistaa Feta- nimistä juustoa lehmän maidosta, mutta ilo jäi lyhyeen koska EU kielsi näin tehdyn juuston nimeämistä Feta-juustoksi. Samantyyppistä juustoa löytyy tänä päivänä kauppojen hyllyistä, mutta niillä on kaikilla omat paikalliset nimet. Kannattaa katsoa etikettiä sekä tuoteselostusta. Usein muut feta- tyyppiset juustot ovat huomattavasti kovempia, eikä se makukaan ole sama. Aito Feta on myös valkoisempaa väriltään verrattuna lehmän maidosta valmistettuun kellertävään ”fetaan”. Suomalaisista Fetan kaltaisista juustoista Valio on nimennyt valmistamansa juuston Viola- salaattijuustoksi. Valio on pitänyt tutun Feta-nimen niin kauan kuin on pystynyt. Kuluttajille tuttu Feta-nimi tulee säilymään pakkauksissa uuden nimen kanssa vielä kesän ajan. Syksyllä 2007 se häipyy kokonaan. Viola salaattijuustosta tulee siten osa Viola -tuorejuustoperhettä. Viola onkin ollut meille niin tuttu ja turvllinen Valion vanha tuotemerkki jo vuodesta 1934. Nimenmuutos tietää mainoskampanjaa. Kuluttajamainontaa onkin tulossa kesällä tavallista enemmän.
Valio on joutunut ennenkin muuttamaan tuotteidensa nimiä EU-säädösten vuoksi. Leivänpäällyslevite Voimariini muuttui vuoden 2005 alussa Oivariiniksi, koska EU:n säädöksen mukaan voi-sanaa saa käyttää vain silloin, jos tuotteen rasvaosa on kokonaan maitorasvaa.

Fetan valmistus

Aidon Feta- juuston valmistusprosessi alkaa vuohen maidon juoksutuksesta ja hapatuksesta. Saostunut hera valutetaan pois ja juusto leikataan suorakaiteen muotoisiksi lohkoiksi. Tämän jälkeen juustoja hapatetaan kaksi päivää, jonka jälkeen niitä suolataan useita päiviä karkealla merisuolalla. Sitten Juustomestari upottaa juustot suolaveteen ja ne viedään kellariin tekeytymään vähintään viikon jopa kuukauden ajaksi.
Nykytekniikan aikakautena vuohenjuustosta tulee sileää ja väriltään puhtaan valkoista, maku on hapahko. Feta pakataan yleisimmin suolaliemeen sekä vähemmässä määrin maustettuun oliiviöljyyn. Kuluttajapakkauksissa Feta- juuston valmiina kuutioina.


Vertaa EU-suojatun italialaisen mozzarella –juuston valmistukseen.


Fetan käyttö

Feta on salaattijuusto. Sen voi lisätä valutettuna sellaisenaan kreikkalaiseen salaattiin, jossa muina aineosina voivat tomaatti, kurkku, punasipuli, oliivit ja revityt salaatinlehdet. Feta istuu erinomaisesti kaveriksi myös monille äyriäisille – katkaravuille.




 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1877082
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net