Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Grillaaminen   • Pakastaminen   • Pakasteasetus   • Kalasta fileetä   • Kalasäilyke ja sen valmistus   • Kalasta ruokaa- kurssi 2003   • Mäti-info   • Kalan savustus   • Sinihomejuusto-lohitasku   • Kirjolohen fileeraus   • Mateen nylkeminen   • Muikun puhkominen   • Silakan siivous   • Hauen hyödyntäminen   • Kalasta ruokaa kurssi 2008   • Savusiian siivuous   • Ruodoton haukifilee   • Videot   • Silakkapihvit uunissa 

Hauen hyödyntäminen ja haukipyörykät



Haukea pidetään piikkisenä, ei lapsiystävällisenä kalana. Joidenkin mielestä se on mauton. Hauki on kuitenkin yksi maamme merkittävimpiä saaliskaloja. Tässä jäsenten sivulla fileeraamme hauen nahattomaksi, jonka jälkeen valmistamme kalasta haukipyöryköitä (ohje kuvakollasin jälkeen sivun alalaidassa).

Tutustu ja opettele Ruodoton hauki

Hauen hankinta
Tässä tapauksessa hauki oli käytävä "kalastamassa" torilta. Lauantaiaamuinen retki Helsingissä 18.11.2006 ei aluksi suosinut. Töölön torilla valikoima oli suppeahko: siikaa, silakkaa, kuhaa fileena ja kirjolohta. Matka jatkui Kauppatorille kahden kalakauppiaan luo. Haukea oli ollut mutta myyty (klo 11). Hakaniemen torilta löytyi kolme haukea 4 e kg. Varsin edullista kun jollain em. kalakauppiaista kuha maksoi kokonaisena 12 e. Valitsin silmämääräisesti kauneimman Suomenlahdelta kalastetun 1,2 kg painavan.



Hakaniemen torin kalakauppiaalta löytyi haukea 4 e/kg.




Kala ei vaikuttanut aivan niin kuolijäykältä kuin olisi toivonut, mutta verestetty se oli. Sen huomasi kiduskaareen jääneestä hyytyneestä verestä. Ei muuta kun hommiin.


Vatsan avaaamisen aloitin kalasaksilla, joilla sain vatsaontelon auki leikkamalla kuvan mukaisesti. Tällä kohdalla sijaitsee hauen sappi, joten tämäkin alkuvaihe vaatii tiettyä varovaisuutta. Esimerkiksi viilto veitsellä saattaa rikkoa sapen jolloin tulee kiire, sillä sappineste aiheuttaa kalan lihaan pahan maun. Työkalu vaihtui veitseen.





Veitsellä viiltäen päästä pyrstöön päin avasin hauen vatsan (tällä tyylillä).





Nälissään oli tämä haukiraukka pyydykseen jäänyt. Mutta kas kummaa, mädit sillä tytöllä oli mukana - syksyllä. En aio hyödyntää.





Tässä kuvassa avataan munuaista suojaava kalvo (pakollinen).







Tässä voimme nähdä munuaisen, joka siis sijaitsee kalan selässä selkärangan suuntaisena. Se kannattaa ellei huuhdella, niin ainakin pyyhkiä pois esim. taouspaperilla.





Tässä prosessin vaiheessa päätin poistaa kidukset, erityisesti sen vuoksi koska aion keittää perkeistä liemen. Niiden poistoon kannattaa varata hanskat, talouspaperia tms. Kidukset ovat hauella terävät. Hauen suuhun älä sormea laita!





Fileen leikkaaminen kalasta irti on monelle ylitsepääsemätön kysymys. Se tuli
havaittua kalakursseilla ja muuussa henkilökohtaisessa ohjauksessa. Veitsi niskasta vetämällä viilto. Kun sen tuntee pysähtyvän selkärankaan, se käännetään ja lähdetään vetämään kohti pyrstöä. Ei se voi olla niin vaikeata. Terävä veitsi on kaiken a ja o.

Monet huomasivat, että olin jättänyt munuaisen puhdistamatta pois hauen selkärangan juuresta.Se unohtui.





Kun ensimmäinen filee on irroitettu, kala käännetään vatsa itsestä poispäin ja toinen filee leikataan irti myötäillen selkärankaa.





Ruoto ja pää odottavat. Kalan nahka ja evät leikataan irti ja lisätään samaan.
Niistä keitetään liemi.





Kylkiruotojen leikkaustapahtumassa oiva apuväline on kalapiikki, mutta
ruokahaarukka ajaa saman asian.







Vatsaevä poistetaan. Se antaa ytyä kalaliemeen.











Fileen irti leikkaaminen, kylkiruotojen poisto ja tässä kalafileen nahan poisto
ovat ne kolme ongelmaa. Kalapiikillä lautaa vasten kiinni pitäen, veitsellä
oikassa kulmassa viiltäen se lähtee. Siis piikki AINA nahkaan kiinni, ei kalan lihan läpi pistämällä.














Ei se voi olla niin vaikeaa on tietysti helppo sanoa. Tärkeää on Jaakko 3 lainatakseni oikean korkuinen työtaso, hyvä leikkuulauta ja terävä veitsi.








Tässä hauen perkeet on paloiteltu ja ne alkavat hissun kissun kiehua, jolloin vaahto on hyvä kuoria pois. Tosin siinä on aikamoinen määrä valkuaista. Valkopippurit lisäsin liemeen vasta vaahdon kuorimisen jälkeen.

Haukipyörykät II


  • 500 g haukifileetä
  • 2 dl kuohukerma
  • 2 rkl voisulaa
  • 2 keltuaista
  • 2 valkuaista
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl suolaa
  • ¼ tl jauhettua valkopippuria
  • ripaus cayennepippuria
  • sitruunamehua

    Keittämiseen:
  • kalalientä
  • tillivarsia
  • 1 lohkottu sipuli
    Paistamiseen:
  • voi-öljyseosta


1. Paloittele haukifileet ja jauha ne monitoimikoneessa.

2. Sekoita peruna- ja vehnäjauhot ja keltuaiset kermaan.

3. Lisää seos kalamassaan voisulan ja mausteiden kera. Käytä konetta varoen, ette massa juoksetu.

4. Kääntele vaahdotetut valkuaiset seokseen.



Jäätelökauhalla onnistuu kalapullien teko vaivattomasti. Olin hankkinut kaksi (2)jäätelökauhaa valmistaessani siikapullia Keravan Maxi- marketissa. Toinen laite on nyt myynnissä, 35 euroa (sis. lähetyskulut). Ensiksi ehtinyt saa.

Tilaa allekirjoittaneelta: Heikki.Karjalainen@fishfood.fi

5. Muotoile taikinasta kahden lusikan avulla pyöryköitä ja kypsennä ne hiljalleen kiehuvassa kalaliemessä. Valmista ensin koepyörykkä ja tarkista mausteet. Kalapullat kypsyvät noin 4 – 5:ssä minuutissa. Nosta pyörykät reikäkauhalla liemestä.

Jos kypsennät kalapullat paistamalla, lisää taikinaan hieman korppujauhoja. Pyörittele pullat ennen paistamista korppu- tai vehnäjauhoissa ja paista voi-öljyseoksessa keskilämmöllä.

Tämä on toinen sivujemme haukipyörykkäohje. Kookaskin hauki onnistuu valmistamalla sen fileestä pyöryköitä. Halutessa seokseen voi jauhaa mukaan rasvaisempaa kalaa, esim. lohta.

© Heikki Karjalainen


 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1980987
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net