Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Grillaaminen   • Pakastaminen   • Pakasteasetus   • Kalasta fileetä   • Kalasäilyke ja sen valmistus   • Kalasta ruokaa- kurssi 2003   • Mäti-info   • Kalan savustus   • Sinihomejuusto-lohitasku   • Kirjolohen fileeraus   • Mateen nylkeminen   • Muikun puhkominen   • Silakan siivous   • Hauen hyödyntäminen   • Kalasta ruokaa kurssi 2008   • Savusiian siivuous   • Ruodoton haukifilee   • Videot   • Silakkapihvit uunissa 

Silakan siivous ja paisto



Silakkakilo
maksoi 27.9.2006 Helsingin kauppatorilla 2,50 €. Aika kallis hinta suomalaisesta silakasta. Vertauksena voisi mainita, että ennen kuin raha muuttui euroksi, silakkaa sai 6,00 mk/kg. No, kala täytyy mieltää lähes lääkkeeksi.

Tässä osassa kerromme kuvin ja tekstein kuinka silakka siivotaan. Sitten jauhotamme silakkasatsin ja paistaa paukatamme kalat voi-öljyseoksessa.




Silakkapaketti on tuotu onnellisesti kotiin. Se myytiin ja on ollut jääkaapissa paperipaketissa viitisen tuntia. Aloitamme silakan siivouksen varaamalla "roippeille" tyhjän astian, suolaa ja joko kalasakset tai tavalliset sakset.





Parveen oli eksynyt silakan sukulaisia norsseja, joita en varta vasten pyytänyt poistamaan.Silakan siivousteemasta mainitsin Tuomaan kalan kalatiskin pitäjälle.










Silakan voi siivota monellakin eri tavalla. Tässä tavassa poistamme ensin kalan
pään ja teemme sen Veijo Vanamonkin hyviksi mainitsemilla kalasaksilla.
Tavallisillakin saksillakin toki silakan pää irtoaa. Kuvissa oon päät poistettu
kahdella eri tavalla (ylä- ja alakuva).





Sen jälkeen on syytä avata vatsa ja samalla voi poistaa vatsaevät. Tässä me
teimme sen tavallisilla saksilla, joilla se myös onnistuu mainiosti (alakuva).




















Tässä ylä- ja alakuvassa poistetaan silakoista sisälmykset. Ei vaikea toimenpide, ainoastaan esteettisesti ei kovin kaunista puuhaa.








Norssit! Riviin järjesty!
Kas kummaa. Silakoita siivotessa löytyi paketista norssien lisäksi yksi(1) kilohaili.Sen tunnistaa erilaisen profiilin lisäksi sormeen tuntuvista, ikäänkuin piikeistä kalan vatsapuolella.

Ennen silakoiden paistamista siivotut kalat huuhdeltiin huljuttamalla ne kylmällä vedellä lävikön läpi. Sitten kalat suolattiin kevyesti hienolla suolalla. Ennen
paistamisen aloittamista silakat vielä jauhotettiin ruisjauhoissa muovipussissa.
Pussiin sopiva määrä jauhoja ja kalat sekaan. Muutaman kerran ravistamalla
kalat jauhottuivat ja olivat valmiit pannulle.

Kuten aikaisemmin mainittiin voi-öljyseos on oiva paistorasvayhdistelmä, koska se muodostaa niin muikkkuun kuin tässä tapauksessa silakkaankin rapean kuoren. Levyn kuumuus saa olla viisi asteikolla 1 - 6.


Ja kalat kypsyvät ja kypsyvät. Perunat pehmenevät kattilassa. Niistä reipas perheen isä pyöräyttää tuota pikaa muhennoksen. Kunnes viimeiset ovat pannulla.



Paistoaika kalat kerran käännettynä pannulla oli kolme - neljä minuuttia.






VINKKI
Usein käy niin, että kun lähiön lähikaupassa ovat silakat tai -fileet tarjouksessa, voi silakan paistosta johtuvan tuoksun haistaa jopa rappukäytävässä. Tietää mitä naapurissa syödään. "Ahaa, siellä asuu kalaruoan ystäviä!" Tuoksun voi ehkäistä laittamalla kynttilän palamaan siihen tilaan jossa silakoita paistaa. Näin on kerrottu.

27.9.2006
Heikki Karjalainen




 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1999655
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net