Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Lämpötilahallittavien elintarvikekuljetusten logistiikkaopas   • Päivittäistavarayhdistys (PTY)   • Myllyn Paras Oy   • Skåne Meijerier   • SHOP-IN-SHOP   • Atrian pakkausmerkinnät   • HK:n Ehta naudanlihatuotteet sopivat vaativallekin ostajalle   • Atrian pakkauksiin ja uusia tuotteita kevään 2008 valikoimiin   • Gastro 2008   • Kotimaista koriin, herkkuja pöytään   • Atrian syysuutuudet 2009   • HK:n syysuutuudet 2009   • LIDL Suomi   • Älä osta   • Gastro 2010 

Kotimaista koriin - herkkuja pöytään






06.02.2009


Pienen maan ei kannata tuottaa mitä tahansa bulkkiruokaa, vaan käyttää osaamisensa laadun tuottamiseen. Suomalaiset tuottajat ovat sitoutuneet elintarvikkeiden laatuketjuun ja pitävät huolen siitä, että alkutuotannosta saadaan teollisuuden jalostukseen ja kauppaan ensiluokkaisia elintarvikkeita. Kananmunien, broilereiden tai possunlihan salmonellattomuus ei ole sattumaa, vaan järjestelmällisen työn ja valvontajärjestelmän tulos, muistutti MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg Ruoka & Hinta -paneelissa 6.2.2009 Helsingissä.

Maataloustuotannon kannattavuus on vuosi vuodelta yhä riippuvaisempi maataloustuotteiden markkinahinnoista. Syynä tähän ovat EU:n maatalouspolitiikan muutokset, jotka tekevät Euroopan maataloudesta aikaisempaa markkinaehtoisemman. MTK pitää elintärkeänä sitä, että elintarvikeketjun kaikki toimijat ottavat tämän suuren muutoksen huomioon ruoan hinnoittelussa. Viljelijän on saatava katettua tuotantokustannukset pystyäkseen tuottamaan jatkossakin kotimaisia raaka-aineita elintarviketeollisuuden ja kuluttajien tarpeisiin.

Viime kädessä kuluttaja on kuningas, joka päättää suomalaisen ruoan tulevaisuuden. Kun kuluttaja valitsee kaupassa suomalaisen maatilan tuottamasta raaka-aineesta valmistetun elintarvikkeen, hän tekee merkittävän taloudellisen päätöksen. Hän edistää ostopäätöksellään kotimaista ruuantuotantoa ja luo työpaikan 300 000 kaverilleen. Jos emme vaali alkutuotantoa maatiloilla, ei meillä pian ole elintarviketeollisuuden työpaikkojakaan. Silloin olisimme täysin tuontielintarvikkeiden varassa.

Koulujen, sairaaloiden, toimipaikkaruokaloiden ja ravintoloiden ammattikeittiöissä kokit ja suurkeittiöemännät jalostavat maaseudun antimet miljooniksi aterioiksi. Suomessa syödään yli 750 miljoonaa julkista ateriaa vuodessa. Kuntien julkisista hankinnoista päättävät voivat ostopäätöksillään vaikuttaa siihen, että laitoskeittiöissä käytetään kotimaisia tuotteita. Kotimainen ruoka tuo työtä ja toimeentuloa.

Kansalaiset pitävät ruoan hintoja korkeina. Todellisuudessa ruoan kuluttajahintojen kehitys on ollut yleisen hintakehityksen mukaista eli ruoan reaalihinta on samalla tasolla kuin vuonna 1995. Elintarvikkeiden osuus kotitalouksien kaikista kulutusmenoista keskimäärin on alentunut hyvin alhaiseksi, noin 12 prosenttiin. Hintakeskustelussa jää useimmiten taka-alalle yleisen ostovoiman kehitys, joka on ollut Suomessa koko EU-jäsenyyden ajan todella hyvä. Palkkakehitykseen suhteutettuna elintarvikkeiden kuluttajahinnat ovatkin alentuneet lähes viidenneksellä. Tämä vertailu osoittaa sen, että kuluttajat ovat voineet siirtää osan aiemmin ruokaostoksiin käytetystä rahasta muihin kulutuskohteisiin.



 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2013437
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net